Menü

Göktürk Alfabesi Üzerine İdeografik Yorumlar

Göktürk Alfabesi ve bu alfabenin nasıl okunduğu üzerine bir önceki yazıımızda ayrıntılı bilgiler vermiştik. Bu yazıda Göktürk Alfabesindeki bazı harfler (işaretler/simgeler) üzerine ideografik yorumlar verilecektir.

1- ev:

Bu işaret eb veya be şeklinde okunmaktadır. Eski Türkçeden günümüze gelen değişim ile b>v ses değişimi olmuştur. Şekil incelendiğinde avlusu olan bir ev işareti olduğu ve harfin bu şekilde ortaya çıktığı düşünülmektedir.

 

2- ok:

Bu işaret ok, ko, uk, ku, k şeklinde okunabilmektedir. Şekil incelendiğinde aşağı doğru ok işareti görülmektedir.

 

3- ay veya yay:

Bu işaret yarım ay veya Türklerde önemli bir yeri olan yayı temsil etmektedir. ay veya ya şeklinde okunur, kalın ünlülerle kullanılır. yay>ya:>ya biçimine dönüştüğü düşünülmektedir.

 

4- at veya ta: 

Bu işaret at veya ta olarak kalın ünlülerle okunmaktadır. şekilde ayın üstünde bir insan veya dağ (ve dağın zirvesinde bir insan) olduğu kabul edilebilir. tag>ta:>ta (günümüzde Dağ)

 

5- eñ veya -ng: 

Bu işaretin en (pekiştirme sıfatı) olarak kullanıldığı düşünülebilir. ng ünsüzünü temsil eder.

 

Ayrıntılar için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu sitedeki yazı, görsel ve diğer tüm materyaller telif hakkı kapsamında olup lisansı ile korunmaktadır. TürkDili.org internet sitesi yönetiminin yazılı izni olmadan materyallerin tamamının veya bir kısmının kopyalanması, dağıtılması, başka mecralarda yayımlanması suç teşkil eder.